A királynő kalácsa
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 15 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 9 darab | |
mazsola | 10 dekagramm | |
reszelt citromhéj | 1 teáskanál | |
finomliszt | 27 dekagramm | |
rum | 2 evőkanál | |
porcukor | 1 evőkanál | |
nyers marcipánmassza | 20 dekagramm | |
citromlekvár | 20 dekagramm | |
cukrozott citromhéj | 7 dekagramm |
Desszertek: A királynő kalácsa a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A Ramát 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább habosítjuk.
A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a Ramás tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcs keveréket váltakozva a Ramás krémhez keverjük.
A tésztát a Ramával kikent sütőformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük.
A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét.
A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított, cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.