A királynő kalácsa
A királynő kalácsa
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • tojás - 9 darab
  • mazsola - 10 dekagramm
  • reszelt citromhéj - 1 teáskanál
  • finomliszt - 27 dekagramm
  • rum - 2 evőkanál
  • porcukor - 1 evőkanál
  • nyers marcipánmassza - 20 dekagramm
  • citromlekvár - 20 dekagramm
  • cukrozott citromhéj - 7 dekagramm

Elkészítés:

  1. A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A Ramát 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább habosítjuk.
  2. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a Ramás tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcs keveréket váltakozva a Ramás krémhez keverjük.
  3. A tésztát a Ramával kikent sütőformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük.
  4. A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét.
  5. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított, cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.