Feltöltve:

A legfinomabb mézeskalács

access_alarm 60
cake Közepes
person_outline 1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

méz25 dekagramm
porcukor10 dekagramm
Ráma12 dekagramm
Liszt50 dekagramm
egész tojás1 darab
tojássárgája2 darab
szódabikarbóna1 kávéskanál
Fahéj1 kávéskanál
őrölt szegfűszeg1 kávéskanál
őrölt gyömbér1 kávéskanál

A mézeskalácsról

A mézeskalács készítése nagy hagyománynak örvend Magyarországon, sőt, már az ókorban is készítettek mézeskalácsokat és írásos emlékek tanúsága szerint Püthagorasz állatáldozat helyett mézeskalácsból készített állatformájú süteményeket ajánlott fel az isteneknek. A régi időkben a méz volt az egyetlen édesítő, így különlegesnek számított és leggyakrabban ünnepi alkalmakor fogyasztották. Hazánkban történt ásatások során a régészek számos olyan égetett cserépmaradványt találtak, amelyet régen mézeskalács készítésére alkalmaztak. Az istenek ajándékából a mézeskalács az évszázadok során az emberek ajándékává vált, és népszerű meglepetés lett ünnepi alkalmakra. A cukor térhódításával a hétköznapokból visszaszorultak a mézeskalácstermékek, és elterjedtek a cukorkák, cukrászsütemények, de továbbra is az ünnepi alkalmak kedvelt édességei maradtak. A mézeskalács számtalan variációban készíthető, és a formák és díszítések tárháza szintúgy kifogyhatatlan. Leggyakrabban írókázással díszítik a kihűlt formákat, amelyet otthon is könnyedén megoldhatunk, nincs szükségünk másra, csak porcukorra és tojáshabra. A mézeskalácsokat bevonóval is dekorálhatjuk, melyekbe ételfestékeket keverve bármely színkombinációt elérhetünk. Persze, ha valami természetesebbet szeretnénk, akkor dekorálhatjuk süteményünket magvakkal, aszalványokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel. Ne felejtsük el, hogy ha igazán puha mézeskalácsot szeretnénk, amely azonnal fogyasztható, akkor rakjunk legalább 30 dkg vajat egy kiló liszthez és egy kiskanál szódabikarbóna sem árt!

Elkészítés

1. lépés

A mézet felmelegítjük, majd beletesszük a felkockázott Ramát, valamint a cukrot és addig keverjük, amíg a Rama és a cukor el nem olvad.

2. lépés

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a fűszereket, majd a közepébe mélyedést készítünk, melybe belecsurgatjuk a mézes keveréket, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, majd átgyúrjuk kézzel is. Ha már összeállt a tészta, hűtőbe rakjuk fél órára, hogy a fűszerek összeérjenek benne.

3. lépés

Fél óra elteltével a hűtőből kivéve meleg helyen hagyjuk kicsit a tésztát, hogy puha legyen, majd kettévesszük és kissé még átgyúrjuk. Ha száraz lenne kevés tejet adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk.

4. lépés

A formát Ramával megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük.

5. lépés

A díszítéshez 2 db tojásfehérjét jó keményre felverünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg átszitált porcukrot, amivel még bő 15 percig keverjük. Ha túl kemény lenne a máz, egy kevés citromlével lazíthatunk rajta. Díszíthetjük ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel és színes dekorral is.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 50"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 200"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 1"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 1"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 2"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem