A legfinomabb mézeskalács
A legfinomabb mézeskalács
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • méz - 25 dekagramm
  • porcukor - 10 dekagramm
  • Ráma - 12 dekagramm
  • Liszt - 50 dekagramm
  • egész tojás - 1 darab
  • tojássárgája - 2 darab
  • szódabikarbóna - 1 kávéskanál
  • Fahéj - 1 kávéskanál
  • őrölt szegfűszeg - 1 kávéskanál
  • őrölt gyömbér - 1 kávéskanál

Elkészítés:

  1. A mézet felmelegítjük, majd beletesszük a felkockázott Ramát, valamint a cukrot és addig keverjük, amíg a Rama és a cukor el nem olvad.
  2. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a fűszereket, majd a közepébe mélyedést készítünk, melybe belecsurgatjuk a mézes keveréket, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, majd átgyúrjuk kézzel is. Ha már összeállt a tészta, hűtőbe rakjuk fél órára, hogy a fűszerek összeérjenek benne.
  3. Fél óra elteltével a hűtőből kivéve meleg helyen hagyjuk kicsit a tésztát, hogy puha legyen, majd kettévesszük és kissé még átgyúrjuk. Ha száraz lenne kevés tejet adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk.
  4. A formát Ramával megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük.
  5. A díszítéshez 2 db tojásfehérjét jó keményre felverünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg átszitált porcukrot, amivel még bő 15 percig keverjük. Ha túl kemény lenne a máz, egy kevés citromlével lazíthatunk rajta. Díszíthetjük ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel és színes dekorral is.