Áfonyás álom
Áfonyás álom
  • timer15 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A krémhez

    • natúr krémsajt - 540 gramm
    • kristálycukor - 180 gramm
    • étkezési keményítő - 45 gramm
    • tejföl (20 %-os) - 240 milliliter
    • tojás - 3 darab
    • tojássárgája - 3 darab
    • citrom reszelt héja - 1 darab

    A szóráshoz

    • áfonya - 120 gramm

    Az aljhoz

    • finomra reszelt keksz - 120 gramm
    • durvára tört dió - 55 gramm
    • kristálycukor - 30 gramm
    • Ráma - 100 gramm

    Elkészítés:

    1. Egy 22-26 cm átmérőjű csatos tortaformába szilikonos sütőpapírt rakunk, majd a kívülre kilógó papírt levágjuk. Az aljhoz ledaráljuk a kekszet, hozzáadjuk a durvára tört diót, a Ramát és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, amíg egyenletes morzsát nem kapunk. Az így kapott Ramás morzsát a papírral kibélelt sütőformába tesszük és jó alaposan lenyomkodjuk a formába. A letömörített aljra szórjuk az áfonyát, majd összeállítjuk a krémet. A krémhez az összes hozzávalót egy tálba mérjük és jó alaposan összeturmixoljuk. A sütőformát dupla réteg alufóliára tesszük és az összeturmixolt, híg krémet a formába, az áfonyába öntjük akkora lendülettel, hogy az felkavarja az áfonyákat. A forma alá tett alufóliának sarkokat csinálunk és becsomagoljuk vele a sütőformát, hogy sütés közben ne folyhasson a formába a víz. Egy magas peremű tepsibe tesszük az így kapott tortát, köré 1-2 cm magasan vizet öntünk és 120 C-on kb. 90 perc alatt készre sütjük a gőzfürdőben. Szobahőmérsékletre hagyjuk hűlni, majd több órányi, hűtőben történő hűtés után vághatjuk csak fel. A végeredmény ellenállhatatlan.