Áfonyás pite
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 12 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 1 darab | |
finomliszt | 25 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
áfonya | 50 dekagramm | |
porcukor | 11 dekagramm | |
tojásfehérje | 3 darab | |
kristálycukor | 3 dekagramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
sárgabaracklekvár | 12 dekagramm | |
étkezési keményítő | 2 dekagramm |
Desszertek: Áfonyás pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
A lisztet, sót, Ramát, tojást, cukrot és vaníliás cukrot gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Letakarjuk fóliával és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben az áfonyát megmossuk, leszűrjük (ha fagyasztott, csak felengedjük). Az étkezési keményítőt két evőkanál vízzel elkeverjük és az áfonyával, cukorral együtt felforraljuk. Az áfonyát ezután lehűtjük.
A tésztát sodrófával kinyújtjuk és Ramával kikent tepsibe (35 x 42 cm) tesszük, a tepsi oldalára is felhúzzuk a tésztát. Egy villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 °C-nál kb. 15-20 percig sütjük. A megsült tésztára kenjük a lekvárt, rászórjuk a megfőtt áfonyát és egyenletesen szétterítjük.
A tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. Nyomózsák segítségével a fehérjehabot rács alakzatban az áfonyákra nyomjuk és 175 °C-nál még 10-15 percig sütjük. Még melegen felszeleteljük ízlés szerinti formára.