Almás, csokoládés rizskoszorú
Hozzávalók
fényezetlen rizs | 20 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 4 dl | |
só | 1 csipetnyi | |
porcukor | 15 dekagramm | |
tojás | 3 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
Ráma | 8 dekagramm | |
mazsola | 5 dekagramm | |
citrom lereszelt héja | 1 darab |
A tepsi kikenéséhez
Ráma | 2 dekagramm | |
---|---|---|
zsemlemorzsa | 1 darab |
A tálaláshoz
csokoládé | 10 dekagramm | |
---|---|---|
puffasztott rizs | 8 dekagramm |
Az almatöltelékhez
alma | 65 dekagramm | |
---|---|---|
mazsola | 3 dekagramm | |
dió | 5 dekagramm | |
fahéjas porcukor | 1 evőkanál |
Desszertek: Almás, csokoládés rizskoszorú a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Egy közepes lábasban 2 deci vizet felforralunk. A rizst megmossuk, majd a vízbe szórjuk és közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg az összes vizet el nem főtte. Ez 2-3 perc. Közben a tejet felforraljuk, a rizsre öntjük, kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük.
Amint újra forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk és lefedve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja. A tűzről lehúzzuk, a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg elillanjon és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig. Ezután villával felkeverjük.
Közben a tojások sárgáit a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott Ramát, a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
A massza felét egy Ramával kikent koszorú formába töltjük, de természetesen bármi más formában vagy tűzálló tálban is megsüthetjük. A töltelékhez való almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vízbe, vagy a rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát és a durvára vágott diót hozzáadjuk, a fahéjas porcukorral megédesítjük.
Egyenletesen a rizsre terítjük. Azért csak akkor készítjük a tölteléket, amikor sorra kerül, mert így nem enged levet az alma és nem is barnul meg.
A maradék rizses masszát rásimítjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.45 percig sütjük.
Táláskor még melegen tálra borítjuk - fel is szeletelhetjük - és olvasztott csokoládéval meglocsolva, puffasztott rizzsel megszórva díszítjük.