Almás farsangi fánk
Hozzávalók
A tésztához
porcukor | 5 dekagramm | |
---|---|---|
finomliszt | 50 dekagramm | |
olvasztott Rama | 10 dekagramm | |
tej | 2.5 dl | |
tojássárgája | 6 darab | |
élesztő | 3 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
rum | 1 evőkanál | |
alma | 2 darab | |
citrom leve | 0.5 darab | |
baracklekvár | 5 dekagramm | |
durvára vágott dió | 3 dekagramm | |
őrölt fahéj | 1 csipetnyi |
A szóráshoz
vaníliás cukor | 1 kevés |
---|
A sütéshez
étolaj | 1 darab |
---|
Desszertek: Almás farsangi fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
Egy deciliter langyos tejben feloldjuk a porcukor felét, simára keverjük az élesztővel, 2 evőkanál liszttel, - azaz kovászt készítünk - és hagyjuk kétszeresére kelni. A liszthez adjuk a kovászt, a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, a maradék cukrot és a sót. Fakanállal, vagy a robotgép dagasztófejével jól kidolgozzuk a tésztát. Ezt követően 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg Ramát, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, keresztformán bevágjuk, hogy gyorsabban keljen, letakarjuk és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk. 2 darab 40x40 cm-es, 3 mm vastag lapra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük az egyik tésztán a fánkok helyét. Minden kör közepére egy pötty lekvárt teszünk, kevés fahéjjal elkevert diót, a tetejére egy darabka citromlével megcsepegtetett almát. Ráterítjük a másik kinyújtott tésztát, a közöket lenyomkodjuk.
Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd kb. 5 centiméter távolságra, lisztezett tálcára, vagy deszkára tesszük, a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, hogy meg ne repedezzenek és letakarjuk, majd hagyjuk kétszeresére kelni. Hogy ne legyen olajos a konyharuha, terítsünk alá fóliát.
Nagyobb méretű lábasban 2-3 ujjnyi olajat forrósítunk, beleteszünk 6-8 db fánkot, lefedjük és mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd szitakanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
Papírkendőre szedjük és vaníliás porcukorral megszórva még melegen tálaljuk.