Almás lepény (pite)
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 500 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 250 gramm | |
cukor | 5 evőkanál | |
tojássárgája | 2 darab | |
tejföl |
A töltelékhez
alma | 2 kilogramm |
---|---|
cukor | 100 gramm |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
fahéj | 1 kávéskanál |
darált dió | 50 gramm |
tojás a lekenéshez | 1 darab |
Sütéshez
Sütési idő | 40 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | tepsi |
Desszertek: Almás lepény (pite) a sok Lepény recept közül.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összekeverjük, és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz, és jól gyúrható tésztát kapunk. Két cipót formálunk és fél órát hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük. Egy nagyobb edényben elkeverjük a cukorral, citrom reszelt héjával és fahéjjal. Pároljuk meg, amíg a levét nagyjából elfőtte. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik tészta cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a nyújtófa segíségével a tepsibe fektetjük. Rászórjuk a darált diót, majd elterítjük rajta a fahéjas-almás tölteléket. Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét, és befedjük vele az almás réteget.
Villával megszúrkáljuk, lekenjük egy felvert tojással, és a villával megmintázzuk a tészta tetejét (átlósan egyenes vagy hullámos vonalakat húzunk bele). Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Porcukorral hintve, kockákra vágva tálaljuk.