Almás lepény (pite)
Almás lepény (pite)
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 500 gramm
    • Rama Vajas Íz - 250 gramm
    • cukor - 5 evőkanál
    • tojássárgája - 2 darab
    • tejföl - amennyit felvesz

    A töltelékhez

    • alma - 2 kilogramm
    • cukor - 100 gramm
    • citrom reszelt héja - 0.5 darab
    • fahéj - 1 kávéskanál
    • darált dió - 50 gramm
    • tojás a lekenéshez - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz, és jól gyúrható tésztát kapunk. Két cipót formálunk és fél órát hűtőben pihentetjük.
    2. A töltelékhez az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük. Egy nagyobb edényben elkeverjük a cukorral, citrom reszelt héjával és fahéjjal. Pároljuk meg, amíg a levét nagyjából elfőtte. Hagyjuk teljesen kihűlni.
    3. Az egyik tészta cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a nyújtófa segíségével a tepsibe fektetjük. Rászórjuk a darált diót, majd elterítjük rajta a fahéjas-almás tölteléket. Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét, és befedjük vele az almás réteget. Villával megszúrkáljuk, lekenjük egy felvert tojással, és a villával megmintázzuk a tészta tetejét (átlósan egyenes vagy hullámos vonalakat húzunk bele). Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Porcukorral hintve, kockákra vágva tálaljuk.

    Sütéshez