Almás-marcipános piskótatekercs
Hozzávalók
natúr pisztácia | 8 dekagramm |
---|---|
marcipánmassza | 20 dekagramm |
zselatin | 10 lap |
savanykás alma | 1.2 kilogramm |
citromlé | 3 evőkanál |
almalé | 1.25 dl |
cukor | 30 dekagramm |
tojás | 4 darab |
hideg ásványvíz | 4 evőkanál |
liszt | 8 csapott mokkáskanál |
étkezési keményítő | 8 dekagramm |
sütőpor | 1.5 teáskanál |
tejszín | 25 dekagramm |
vaníliás cukor | 1 csomag |
aszalt, vagy friss tőzegáfonya | 4 dekagramm |
porcukor | 2 evőkanál |
A nyújtáshoz
porcukor | 1 darab |
---|
Egyéb
folpack | 1 darab |
---|---|
sütőpapír | 1 darab |
Desszertek: Almás-marcipános piskótatekercs a sok Piskótatekercs recept közül.
Elkészítés
A finomra darált natúr pisztáciát a marcipánnal összegyúrjuk, és folpackba csomagoljuk. A meghámozott almákat 8-8 cikkre vágjuk, és a magház eltávolítása után a citromlével meglocsoljuk. Az almalevet 13 dkg cukorral felforraljuk.
Beleszórjuk az almát, 3-4 percig pároljuk, majd kb. 5 percig hűlni hagyjuk. Az almakompótban 6 lap zselatint az utasítás szerint feloldunk, majd a kompótot rövid hűtés után a hűtőbe tesszük.
Közben a szétválasztott tojások fehérjéjét az ásványvízzel kemény habbá verjük, majd beleszórunk 15 dkg cukrot. Egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat, és beleszitáljuk a keményítővel, meg a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral kibélelt 32x36 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A sütőből kivett piskótát késsel a tepsitől elválasztjuk, és a maradék cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk. A papír lehúzása után kihűtjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral felverjük. Cseppenként hozzáadjuk az utasítás szerint feloldott többi zselatint, és belekeverjük az áfonyát. Porcukorral meghintett deszkán a marcipánt 2-3 dkg kivételével 32x36 cm-es lappá nyújtjuk és a piskótára fektetjük.
Rásimítjuk a habot, rövid ideig állni hagyjuk, majd halmokban elosztjuk rajta a kompótot. A piskótát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, és porcukorral meghintjük.
A maradék marcipánt kinyújtjuk, és almákat szúrunk ki belőle. A felszeletelt tekercset pisztáciával megszórjuk, és a marcipánokkal díszítjük.