Almas Pite
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 25 dekagramm | |
tojás | 1 darab | |
tejföl | 1 kis | |
sütőpor | 1 darab | |
cukor | 3 marék | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
zsemlemorzsa | 1 darab |
A töltelékhez
piros alma | 2.5 kilogramm | |
---|---|---|
cukor | 6 evőkanál | |
fahéj | 2 púpos kávéskanál |
Desszertek: Almas Pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasban 6 evőkanál cukorral, erős lángon megpároljuk, hogy elpárologjon a leve. Amikor kihűlt, 2 púpos teáskanálnyi fahéjjal ízesítjük.
A tésztához a lisztet, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, és a „3 marék cukrot" összegyúrjuk tésztává. Kettészedjük alsó és felső lapnak.
Az alsó tésztalapot tepsiformára nyújtjuk, majd a párolt almát rárakjuk és egyenletesen elosztjuk. Egy kevés zsemlemorzsával megszórjuk.
Kinyújtjuk a másik tésztát is, és az alma tetejére fektetjük. A szélét benyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk a tetejét.
Előmelegített sütőben, 160 fokon, 40 perc alatt készre sütjük. Várunk amíg kihűl, majd kockákra szeleteljük és porcukorral a tetején tálaljuk.