Almás táska
Hozzávalók
liszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 11 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
tejpor | 2 dekagramm | |
porélesztő | 4 teáskanál | |
tojás | 1 darab | |
víz | 3 dl | |
Ráma | 6 dekagramm |
A töltelékhez
nagy alma | 4 darab | |
---|---|---|
cukor, vagy méz ízlés szerinti mennyiségben | 15 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
víz | 150 milliliter | |
citromlé | 1 evőkanál | |
étkezési keményítő | 4 dekagramm | |
Ráma | 2 dekagramm |
Desszertek: Almás táska a sok
Elkészítés
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szoba-hőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha Ramát és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 4 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a Ramát, amíg az teljesen el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként kb. 12x14 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel. Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd még egyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt, kristálycukorral megszórhatjuk és 12-15 perc alatt készre sütjük.