Almás torta
Hozzávalók
Tészta
búzaliszt | 250 gramm | |
---|---|---|
hideg Rama | 150 gramm | |
kristálycukor | 36 gramm | |
hideg víz | 2 evőkanál | |
só | 1 csipetnyi |
Töltelék
hámozott alma | 750 gramm | |
---|---|---|
citrom | 1 darab | |
fahéj | 1 teáskanál | |
kristálycukor | 54 gramm | |
étkezési keményítő | 15 gramm | |
sárgabaracklekvár | 110 gramm |
Desszertek: Almás torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát lefedve a hűtőben pihentetjük.
Az almákat hámozás után félbevágjuk, a csutkát eltávolítjuk, majd felkockázzuk kb 1,5x1,5 cm-es darabokra. A citrom levét ráfacsarjuk, a fahéjat, a cukrot, a keményítőt és a lekvárt az almára tesszük, majd alaposan összekeverjük. Itt már előmelegíthetjük a sütőt 180 C-ra.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét kerekre nyújtjuk, majd egy 28 cm-es kerek formát kibélelünk vele. A széleit levágjuk és félretesszük.
Beleöntjük az almás tölteléket és a tészta másik felét is kinyújtjuk, szintén nagyobbra, mert a leeső részekből készül a díszítés. A kinyújtott tésztával lefedjük az almatölteléket.
Amikor befedtük az almát, a tésztát kézzel rányomkodjuk, elsimítjuk, hogy az almák alatta elrendeződjenek és ne legyen levegős, majd a tenyerünkkel bevizezzük, hogy a díszek rátapadjanak.
A díszekhez a maradék tésztát gyorsan összegyúrjuk és újra kinyújtjuk. Derelyevágóval 1 cm-es íveket vágunk és a torta szélére rakjuk. Középre egy kerek lyukat vágunk, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak, majd a lyukat is körberakjuk a csíkkal. A torta maradék részét pedig ötletesen tele lehet rakni tésztadíszekkel. Én leveleket és almákat szoktam készíteni.
Az előmelegített 180 C fokos sütőben kb 45-50 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, baracklekvárral megkenjük a tetejét, hogy fényes legyen.
Ha langyosan felvágjuk még folyni fog a fahéjas, almás szaft, hidegen kicsit könnyebb tálalni.