Almás, túrós, meggyes pite
Hozzávalók
A meggyes töltelékhez
kimagozott meggy | 1 kilogramm | |
---|---|---|
fahéj | 1 csipetnyi | |
kristálycukor | 15 dekagramm | |
zsemlemorzsa | 5 dekagramm | |
darált dió | 10 dekagramm |
A tésztához
Ráma | 25 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 1 darab | |
finomliszt | 45 dekagramm | |
Dr. Oetker Instant Élesztő | 3 dekagramm | |
tojás a tészta megkenéséhez | 1 darab | |
tejföl | 1 dl | |
só | 1 csipetnyi | |
kristálycukor | 7 dekagramm |
Az almás töltelékhez
alma | 2 kilogramm | |
---|---|---|
darált, édes háztartási keksz | 10 dekagramm | |
fahéj | 1 kevés | |
porcukor | 10 dekagramm | |
citrom | 1 darab |
A túrós töltelékhez
vaníliás krémpuding | 1 dekagramm | |
---|---|---|
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
porcukor | 15 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
mazsola | 5 dekagramm | |
túró | 50 dekagramm |
Desszertek: Almás, túrós, meggyes pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
A Ramát a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott Ramához adjuk és meggyúrjuk a tésztát.
Fél óráig hűvös helyen pihentetjük.
A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk.
Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, 20-25 percig sütjük.
Almás töltelék: az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.
Túrós töltelék: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot.
Meggyes töltelék: a meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.
Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg és kockákra vágva tálaljuk.