Feltöltve:

Almáspite

60
Közepes
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz15 dekagramm
tejföl2 dl
Tojás1 darab
Cukor5 dekagramm
Liszt50 dekagramm
alma1 kilogramm
mazsola10 dekagramm
Sütőpor csomag
őrölt fahéj1 teáskanál
porcukor10 dekagramm
vaníliás cukor1 csomag

Desszertek: Almáspite a sok Pite recept közül.

Elkészítés

Almáspite elkészítés 1. lépés képe
1

Az almákat mossuk meg, hámozzuk, negyedeljük és vágjuk ki a magházukat. Vágjuk fel mindegyiket vékony szeletekre, és tegyük egy nagy lábosba.

Almáspite elkészítés 2. lépés képe
2

Szórjuk hozzá a fahéjat, porcukrot, mazsolát, és közepes lángon fedő alatt főzzük félpuhára az almát. Néha kevergessük meg.

Almáspite elkészítés 3. lépés képe
3

Míg az alma fő, készítsük elő a tésztát: a lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, cukorral.

Almáspite elkészítés 4. lépés képe
4

A tojást törjük fel egy pohár felett, válasszuk szét, és a fehérjéből tegyünk félre 1 evőkanálnyit, a tészta tetejének megkenésére. A többi fehérje és a sárgája mehet a tésztába.

Almáspite elkészítés 5. lépés képe
5

Tegyük hozzá a margarint, és a tejföl felét (a többit majd szükség esetén kell beletenni, ha nem áll össze jól a tészta). Kezdjük el gyors mozdulatokkal összegyúrni a hozzávalókat. A jó tészta megtisztítja a tálat és a kezet (összeszed minden morzsát róla), ruganyos, és egységes állagú. Ha túlságosan ragad a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, majd tegyük be ½ órára a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 170-180°C-ra (gázsütőn közepes fokozat). A tepsit kenjük ki vékonyan margarinnal és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.

Almáspite elkészítés 6. lépés képe
6

A tészta felét nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán (vagy a konyhapulton) akkorára, mint a tepsi, és a nyújtófa segítségével fektessük bele. Terítsük rá a tölteléket, és azonos vastagságúra oszlassuk el mindenhol. A tészta másik felét is nyújtsuk ki, majd fektessük a töltelékre. Szurkáljuk meg néhány helyen a felső tésztát villával, hogy a sülés közben keletkező gőz el tudjon távozni. Kenjük meg a tetejét a félretett fehérjével.

Almáspite elkészítés 7. lépés képe
7

Tegyük a sütőbe a tepsit, és kb. 35 perc alatt süssük készre. Akkor van kész, ha a teteje gusztusosan barnává válik, a beleszúrt tűre pedig nem ragad tészta (ez az úgynevezett tűpróba).

Almáspite elkészítés 8. lépés képe
8

Még melegen megszórhatjuk porcukorral egy kis szűrőn keresztül. Hagyjuk hűlni, mielőtt felvágjuk.

Hozzászólások

Hasonló receptek

80"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

50"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem