Almáspite
Hozzávalók
cukor | 12.5 dekagramm | |
---|---|---|
liszt | 50 dekagramm | |
Ráma | 25 dekagramm | |
tojás | 4 darab | |
alma | 1.2 kilogramm | |
mazsola | 10 dekagramm | |
dióbél | 20 dekagramm | |
dkg fahéj | 0.2 dekagramm |
Desszertek: Almáspite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
Egy jó almás pite elsősorban a felhasznált alma fajtájától és érettségétől függ, valamint a készítő lelkiismeretességétől. Nem szabad semmit kispórolni belőle, mert akkor csak egy középszerű almás valamit kapunk. Vaníliás cukor, zúzott dióbél, megmosott mazsola, reszelt citromhéj, örült fahéj keverékében megforgatott és egy félnapig állni hagyott, majd lecsepegtetett almatölteléket a formába nyújtott tésztára rakjuk. A tetejét lefedjük 4-5 milliméter vastagra nyújtott tésztával, gondosan lenyomkodjuk a szélét villával, vigyázva arra, hogy ne szakítsuk ki a tésztát. Tojásfehérjével megkenjük, megszurkáljuk, majd 170-fokra előmelegített sütőbe tesszük 50-60 percre. A megsült pitét a formából kiborítva hűlni hagyjuk. Recés pengéjű késsel szeleteljük és ízlés szerint tálaljuk. Kínálhatjuk mézzel kikevert mascarponeval, vagy vaníliafagylalttal.