Almatorta
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 250 gramm | |
---|---|---|
Ráma | 150 gramm | |
cukor | 36 gramm | |
hideg víz | 3 evőkanál | |
só | 1 csipetnyi |
A töltelékhez
hámozott alma | 750 gramm | |
---|---|---|
citrom | 1 darab | |
őrölt fahéj | 1 teáskanál | |
méz | 2 evőkanál | |
étkezési keményítő | 1 evőkanál | |
sárgabarack lekvár | 3 evőkanál |
Desszertek: Almatorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját és az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. A fedő tésztalap közepét szurkáljuk meg, vagy nyílást hagyjunk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. A megsült torta tetejét még forrón a lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt. Nagyon finom, omlós, szaftos és üdítően savanykás, ajánlom nagyon az oldal látogatóinak.