Almatorta
Almatorta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 250 gramm
    • Ráma - 150 gramm
    • cukor - 36 gramm
    • hideg víz - 3 evőkanál
    • só - 1 csipetnyi

    A töltelékhez

    • hámozott alma - 750 gramm
    • citrom - 1 darab
    • őrölt fahéj - 1 teáskanál
    • méz - 2 evőkanál
    • étkezési keményítő - 1 evőkanál
    • sárgabarack lekvár - 3 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját és az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. A fedő tésztalap közepét szurkáljuk meg, vagy nyílást hagyjunk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. A megsült torta tetejét még forrón a lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt. Nagyon finom, omlós, szaftos és üdítően savanykás, ajánlom nagyon az oldal látogatóinak.