Feltöltve:

Aranygaluska

access_alarm 160
cake Könnyű
person_outline 8 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tésztához

élesztő20 gramm
Langyos tej400 milliliter
Cukor1 kávéskanál
Rama Vajas Íz60 gramm
Liszt500 gramm
porcukor40 gramm
1 kávéskanál
tojássárgája2 darab

Az összeállításhoz

Rama Vajas Íz150 gramm
Cukor200 gramm
darált dió250 gramm

A vaníliasodóhoz

tej500 milliliter
Tojás2 darab
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
kristálycukor60 gramm
Liszt1 kávéskanál
Rama Vajas Íz10 gramm

Sütéshez

Sütési idő 45 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája kapcsos tortaforma vagy magasabb falú kerámiaedény

Elkészítés

1. lépés

A tésztához az élesztőt futtassuk meg egy kevés langyos tejben, kevés cukorral. Mindkét adag (a tésztához és az összeállításhoz is szükséges) Rama Vajas Ízt olvasszuk fel, külön-külön. Az edényt, vagy tortaformát (26-28cm-es), amiben sütni fogjuk, kenjük ki margarinnal és szórjuk meg cukorral.

2. lépés

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, porcukrot, majd adjunk hozzá csipetnyi sót. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepében. Ebbe öntsük a 2 tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze, majd apránként adjuk hozzá a 60g olvasztott margarint. Addig dagasszuk, amíg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.(ha picit lágy lenne a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet). Kelesszük lefedve a duplájára, kb. 1 óra alatt.

3. lépés

Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki, kb. 1,5 cm vastagra. Kis méretű pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassunk belőle kis galuskákat, amelyeket először a 150g olvasztott margarinban, majd a cukros darált dióban forgassunk meg, és helyezzük az előkészített tálba, vagy tortaformába. Háromnegyedéig kell, hogy megtöltse, így marad még hely, mivel tovább kelesztjük a galuskánkat. Szórjuk meg a maradék cukros dióval, majd pihentessük újra kb fél órát, amíg ismét megkel.

4. lépés

Előmelegített sütőben süssük meg, amíg szép piros nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük. Vaníliás sodóval vagy borsodóval tálalva a legfinomabb.

5. lépés

A vaníliasodóhoz forraljunk fel 400 ml tejet. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük el a 100 ml tejjel, vaníliáscukorral, 40 g kristálycukorral és a liszttel. A forró tejet fokozatosan öntsük rá, majd tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg sűrűsödni kezd (forrnia nem szabad nehogy a tojássárga összecsomósodjon). Vegyük le a tűzről, majd keverjük el benne a Rama Vajas Ízt.

6. lépés

A tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd a kész vaníliamártást adagoljuk hozzá és keveverjük simára. A sodót öntsük az aranygaluskára.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 180"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem