Aranygaluska
Aranygaluska
  • timer10 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 500 gramm
    • tojássárga - 3 darab
    • margarin - 80 gramm
    • élesztö (piros) - 1 csomag
    • cukor - 60 gramm
    • tej - 3 dl
    • só - 1 csipetnyi
    • citrom reszelt héja - 1 darab

    A töltelékhez

    • dió - 400 gramm
    • cukor - 1 darab
    • fahéj - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat egy tálban, majd takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk 45 percig, hogy megkeljen.
    2. A megkelt tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságra. Egy kerek poharat mártsunk bele a lisztbe, és a pohár segítségével szaggassunk kissebb-nagyobb darabokat a tésztából.
    3. Egy kis tálban melegítsünk langyosra egy kevés margarint. Vegyünk elö egy mélyebb tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. A kiszaggatott tésztadarabokat mártsuk bele a margarinba, és rakjuk le az első sort úgy, hogy a margarinba mártott rész legyen felül. Ne tegyük szorosan egymás mellé, mert a tészta tovább fog kelni.
    4. Ha leraktuk az első sort, szórjuk meg a darált dió, cukor, fahéj keverékkel, majd igy folytassuk a következő sorokkal.
    5. Ha az utolsó sor tészta tetejét is megszórtuk, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk még 45 percig kelni.
    6. Rakjuk be a sütöbe, és 180 fokon süssük készre. Eper és csoki pudingal tálaljuk.