Aranygaluska
Hozzávalók
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
élesztő | 3 dekagramm | |
tej | 4 dl | |
porcukor | 10 dekagramm | |
olvasztott Rama | 5 dekagramm | |
tojássárga | 2 darab | |
darált dió | 30 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
kristálycukor | 20 dekagramm |
A kenéshez
Ráma | 15 dekagramm |
---|
Desszertek: Aranygaluska a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, az olvasztott Ramával, a tojássárgával és a cukorral. Addig dolgozzuk a tésztát géppel, vagy kézzel, amíg ruganyos nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, majd a kis pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat sorban lerakjuk a Ramával kikent tepsi aljára. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott Ramával, majd megszórjuk a cukros dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is olvasztott Ramával kenjük be és szórjuk meg cukros dióval. A tepsiben még fél órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük.