Aranygaluska
Hozzávalók
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 20 dekagramm | |
darált dió | 10 dekagramm | |
porcukor | 10 dekagramm | |
tej | 2.5 dl | |
tojássárgája | 1 darab | |
élesztő | 2 dekagramm | |
só | 1 darab |
Desszertek: Aranygaluska a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel, majd dolgozd össze az átszitált liszttel, a tojássárgával, egy csipetnyi sóval, és annyi tejjel, hogy viszonylag lágy tésztát kapj. Ezután gyúrj bele 5 dkg Ramát, és a tésztát keleszd a kétszeresére. Közben a maradék Ramát olvaszd meg, a diót pedig keverd össze a cukorral. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki egy ujjnyi vastagra, és késsel, vagy egy kis pogácsaszaggatóval darabold fel. Egy mély tepsit kenj ki Ramával, s az aljára rakj egy sor tésztagaluskát, azt szórd meg cukor-dió keverékkel, locsold meg olvasztott Ramával majd megint egy sor tészta következik, arra megint cukor-dió és Rama. A legfelső sorban már csak Rama kerül a tésztára. Tedd hideg sütőbe, majd közepes tűzön süsd 35-40 percig. Frissen tálald és borsodót adj mellé.