Aranygaluska
Hozzávalók
tojássárgája | 2 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 7 dekagramm | |
cukor | 6 dekagramm | |
tej | 3 dl | |
liszt | 50 dekagramm | |
dió | 30 dekagramm | |
élesztő | 2 dekagramm | |
vanília | 1 darab |
Desszertek: Aranygaluska a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
A szoba-hőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A Rama margarint megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, majd kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk és a duplájára kelesztjük. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy tepsit kikenünk Rama margarinnal. A mártogatáshoz a Rama margarint külön megolvasztjuk, a darát diót elkeverjük cukorral.
Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott Rama margarinba, meghempergetjük a cukros dióban és a tepsibe sorakoztatjuk őket. Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva, mert a dió könnyen odakap. Amíg sül, elkészítjük a sodót: a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik lábasban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük, (nem nagyon sűrűre, nem puding. Megvárjuk, amíg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük, nem vágjuk és nyakon öntjük a sodóval.