Feltöltve:

Aranygaluska vaníliamártással

60
Közepes
1 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

finomliszt40 dekagramm
dió10 dekagramm
1 darab
kristálycukor3 dekagramm
tojássárgája2 darab
tej3.5 dl
Ráma10 dekagramm
élesztő2.5 dekagramm

Az aranygaluskáról
Az aranygaluska jellegzetes magyar édesség, minden bizonnyal az egyik legszebb nevű desszertünk. Azt kijelenthetjük, hogy a galuskához annyi köze van, mint a somlóinak. Kelt tészta az alapja, hasonló, mint a kalácsé, vagy buktáé. Kelt tészta készítésekor sose feledkezzünk meg az alapszabályról: a tésztának nem szabad "megfáznia", így a készülő kelttésztát semmiképpen ne tegyük huzatos, hűvös helyre. Ami az aranygaluskát különlegessé teszi, az a cukrozott dió. Miután a hozzávalókat összekevertük, a tésztát egy órán át pihentetjük langyos helyen, letakarva. Ha az élesztő megtette a dolgát, már nyújthatjuk is az aranygaluska tésztáját. Ezután pogácsaszaggatóval, vagy ha nincs kéznél, akkor pohárral kiszaggatjuk a galuskákat, és egyenként megforgatjuk vajban, majd cukrozott dióban. Így lesz a legfinomabb az aranygaluska. A kevésbé édesszájúaknak elég, ha csak az aranygaluska tetejét szórják meg cukrozott dióval, nem egyenként a galuskákat. Miután egyenként beraktuk a kiszaggatott galuskákat a jénai tálba, mehet is az előmelegített sütőbe. Az aranygaluska kimondottan időigényes étel, főleg, ha a várakozási időt is beleszámítjuk, de mindenképpen megéri a fáradozást. Ha már ennyi időt szánunk rá, akkor a tökéletes ízélmény érdekében a vaníliasodót is elkészíthetjük mi magunk az aranygaluskához. Ezt megtehetjük a kelesztési idő alatt, de amíg sül a tészta, akkor is jut rá időnk. Mindenképpen dolgozzunk igazi vanília rúddal, nem érdemes mesterséges aromákhoz nyúlnunk. Jó nagy adagot készítsünk, hogy az aranygaluska végére is maradjon. Ha nem szeretjük a vaníliasodót, az aranygaluskát nyakon önthetjük csoki, vagy akár karamell öntettel is.

Elkészítés

1

Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgát, és az 5 evőkanál olvasztott Ramát. Az 1 dl cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott Ramába mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott Ramával megkenem, és darált dióban meghempergetem.Ramával kikent, és kilisztezett tepsiben szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sütés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással. A vaníliamártáshoz a 2 tojássárgát kikeverem a 3 dkg porcukorral, és hozzáadom a 2 dkg lisztet. A tejet felforralom 2 csomag vaníliás cukorral, a tojássárgás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem