Aranygaluska vaníliaöntettel
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 5 dekagramm |
---|---|
cukor | 1 evőkanál |
tej | 2 dl |
liszt | 50 dekagramm |
élesztő | 5 dekagramm |
tojássárga | 2 darab |
darabolt dióbél | 15 dekagramm |
főzni való vaníliás pudingpor | 1 csomag |
Desszertek: Aranygaluska vaníliaöntettel a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
Langyosítsunk meg 1 dl tejet egy kis cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. A margarint olvasszuk fel és hagyjuk hűlni.
A lisztet tegyük egy nagy tálba. Óvatosan válasszuk szét a tojásokat (érdemes egyenként külön tál felett, nehogy egy rossz tojás miatt kárba vesszen a többi alapanyag), és tegyük a sárgáját a liszthez. A megmaradt fehérjéket tegyük félre, készíthetünk belőle piskótát vagy gyümölcskenyeret.
djuk a liszthez a cukrot, a margarint és a felfutott élesztőt. Ahogy gyúrás közben a tészta felveszi, öntsük hozzá a maradék tejet. A liszt minőségétől, tojás nagyságától is függ, hogy szükség lesz-e még tejre. A végén lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Dolgozzuk ki jól a kelt tésztát. (kb. 5 perc alapos gyúrás)
Meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve kelesszük dupla térfogatúra, kb. 30-35 perc alatt. Amíg kel a tészta, egy hőálló tálat kenjünk ki margarinnal.
A diót keverjük össze a cukorral egy mélytányérban.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra (közepesnél melegebb fokozat a gázsütőn). A megkelt tésztát néhány mozdulattal gyúrjuk át. Egy kis tálba öntsük az olajat, mártsunk bele egy evőkanalat, és ezzel szaggassunk galuskákat a tésztából. A galuskákat forgassuk meg alaposan a diós – cukros keverékben, és állítva tegyük a tálba. A galuskák ne legyenek túl szorosan egymás mellett, hogy legyen helyük még kelni. Ha elfogyott a tészta, a maradék diós keveréket szórjuk a galuskák közé.
Kelesszük másodszor is, 10 percig.
Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 180 fokra (közepes fokozat a gázsütőn). Tűpróbáig süssük, kb. 30 percig.
Amíg sül, készítsük el a pudingporból az öntetet. A leírás szerint dolgozzunk, de dupla mennyiségű tejjel, hogy megfelelő legyen az állaga.
Melegen tálaljuk.