Aranygaluska vaníliaszósszal
Hozzávalók
liszt | 40 dekagramm | |
---|---|---|
élesztő | 2.5 dekagramm | |
tej (kb) | 1.5 dl | |
Ráma | 17 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
porcukor | 6 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
Vaníliaszósz
tej | 5 dl | |
---|---|---|
vaníliás pudingpor | 1 evőkanál | |
tojássárgája | 3 darab | |
vaníliarúd | 1 darab | |
cukor | 10 dekagramm | |
tejszín | 1.5 dl | |
rum | 5 cl |
Desszertek: Aranygaluska vaníliaszósszal a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
A tejet kéz melegre melegítem és feloldom benne az élesztőt, pici cukorral és a tetejére szitált pici liszttel megkelesztem. A Ramát megolvasztom - nem sütősre -, és a megkelt kovásszal összedolgozom, majd a porcukorral és a többi hozzávalóval puha, kelt tésztát készítek, jó hólyagosra kidolgozom és félreteszem, hogy a duplájára keljen. Egy tepsit Ramával kikenünk, a tésztát megsodorjuk rúddá és kicsi buktákat formálunk belőle, melyeket olvasztott Ramába forgatok és a tepsiben szorosan egymás mellé teszek. Melegen még kb. 20 percig kelesztem, majd Ramával megkenve megsütöm. Ezalatt a szószhoz 2 evőkanál tejet összekeverem a pudingporral és a tojássárgával. A vaníliarúd kikapart belsejét a maradék tejbe teszem, a cukorral felforralom, majd habverővel hozzákeverem a pudingot, besűrítem, végül a tejszínt és a rumot is beleteszem. Melegre teszem. A még meleg tésztát forró vaníliaszósszal tálalom.