Feltöltve:

Aszalt meggyes-csokoládés kalács

120
Könnyű
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A töltelékhez

aszalt meggy20 dekagramm
tej-vagy étcsokoládé15 dekagramm

Tésztához

tej3 dl
kristálycukor3 evőkanál
instant élesztő3 dekagramm
finomliszt30 dekagramm
rétesliszt30 dekagramm
tojás1 darab
1 teáskanál
Ráma8 dekagramm

A formáláshoz

finomliszt1 darab

A forma kikenéséhez

Ráma2 dekagramm

A lekenéshez

tojás1 darab

A tálaláshoz

porcukor1 darab

Desszertek: Aszalt meggyes-csokoládés kalács a sok Kalács recept közül.

Elkészítés

1

1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.<br />
2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A tojást ráütjük, az olvasztott, de nem meleg Ramát rácsurgatjuk, a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük. <br />
3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 4 részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd a durvára vágott vagy reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és kikent tepsire vagy püspökkenyér formába (őzgerincforma is lehet) tesszük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket felvert tojással lekenjük. <br />
4. Kétféle módon süthetjük. Az egyik szerint a hideg sütőbe tesszük, amit ekkor közepes hőfokra bekapcsolunk (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C). Nagyjából 10 perc míg a sütő bemelegszik,&#172; ezalatt még kel egy kicsit a tészta&#172;, majd a kalácsokat kb. 35 percig, tűpróbáig sütjük. A másik eljárás a megszokott: a lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra előmelegített sütőbe, és sütjük 35 percig.<br />
5. Amikor kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a tetejüket porcukorral megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.<br />

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem