1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.<br />
2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A tojást ráütjük, az olvasztott, de nem meleg Ramát rácsurgatjuk, a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb.50 perc alatt a duplájára kelesztjük. <br />
3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 4 részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd a durvára vágott vagy reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és kikent tepsire vagy püspökkenyér formába (őzgerincforma is lehet) tesszük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket felvert tojással lekenjük. <br />
4. Kétféle módon süthetjük. Az egyik szerint a hideg sütőbe tesszük, amit ekkor közepes hőfokra bekapcsolunk (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C). Nagyjából 10 perc míg a sütő bemelegszik,¬ ezalatt még kel egy kicsit a tészta¬, majd a kalácsokat kb. 35 percig, tűpróbáig sütjük. A másik eljárás a megszokott: a lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra előmelegített sütőbe, és sütjük 35 percig.<br />
5. Amikor kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a tetejüket porcukorral megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.<br />