Augsburgi szilváslepény
Hozzávalók
A tetejére
kockacukor vagy barna cukor | 20 dekagramm | |
---|---|---|
őrölt fahéj | 1 csapott mokkáskanál | |
szilva vagy ringló | 1.5 kilogramm |
A tésztához
só | 1 csipetnyi | |
---|---|---|
finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) | 50 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
instant élesztő | 3 dekagramm | |
kristálycukor | 5 dekagramm | |
langyos tej | 2.5 dl | |
Ráma | 8 dekagramm |
Desszertek: Augsburgi szilváslepény a sok Lepény recept közül.
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, légkeveréses sütőben 165 °C-ra.
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk.
A többi lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott Ramát is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha szinte elválik az edény falától, se túl lágy, se túl kemény a tészta. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.
Közben a szilvát megmossuk, és hosszában kétszer bevágjuk (mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig), közben a magját kiemeljük.
Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsre tehetünk néhány kockacukrot is. További kb. 15 percen át kelesztjük, majd a fahéjjal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.