Bálint-napi szivecskék
Hozzávalók
A tésztához
tej | 2.5 dl | |
---|---|---|
Ráma | 10 dekagramm | |
élesztő (7 g szárított élesztő is lehet) | 2 dekagramm | |
kristálycukor | 12.5 dekagramm | |
finomliszt | 50 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
tojás | 2 darab |
A nyújtáshoz
finomliszt | 1 darab |
---|
A tepsi és a szivecskék lekenéséhez
Ráma | 4 dekagramm |
---|
A díszítéshez
porcukor | 1 darab |
---|
A tálaláshoz
eperlekvár | 1 adag |
---|
Desszertek: Bálint-napi szivecskék a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A tejet megmelegítjük, a Ramát belerakjuk és hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. Ha túl meleg a tej, "bedöglik" tőle az élesztő és nem kell meg a tészta. Egy evőkanálnyi cukrot is belekeverünk és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk a maradék cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük. A tejes élesztőt is beleöntjük és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy, a fánktésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután erősebben meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra ellapítjuk és egy 5-6 cm átmérőjű, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Ramával kikent, vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk és kb. 20 percig pihentetjük, hogy egy kicsit megkeljen.
Végül olvasztott Ramával lekenjük és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 20 percig sütjük.
Langyosan, porcukorral behintve, lekvár kíséretében tálaljuk.