Bázeli finomság
Hozzávalók
A tésztához
méz | 30 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 20 dekagramm | |
őrölt fahéj | 1 evőkanál | |
frissen őrölt szerecsendió | 1 kávéskanál | |
darabolt mandula | 15 dekagramm | |
reszelt citromhéj | 1 teáskanál | |
kockára vágott cukrozott narancshéj | 7.5 dekagramm | |
kockára vágott cukrozott | 7.5 dekagramm | |
citromhéj | 1 darab | |
meggylé | 8 evőkanál | |
liszt | 40 dekagramm | |
sütőpor | 1 kávéskanál |
A mázhoz
porcukor | 10 dekagramm | |
---|---|---|
víz, vagy meggylé | 3 evőkanál |
Desszertek: Bázeli finomság a sok
Elkészítés
A mézet és a cukrot folyamatosan kevergetve felmelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. A fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzhelyről és rövid ideig hűlni hagyjuk. A mandulát, a cukrozott narancs és citromhéj darabokat és a meggylevet belekeverjük a mézes masszába. A lisztet és a sütőport hozzáadjuk, majd sima tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, a kb. 1-2 cm vastagságúra kinyújtott tésztát ráhelyezzük és néhány órán át, vagy egész éjszaka állni hagyjuk. A 225 °C-ra előmelegített sütőben, 18-20 percig sütjük. A porcukrot elkeverjük a meggylével vagy a vízzel és a forró süteményt rögtön a sütés után bekenjük vele. A kemény széleket levágjuk és a süteményt 3x6 cm-es szeletekre vágjuk.