Bázeli finomság
Bázeli finomság
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • méz - 30 dekagramm
    • cukor - 20 dekagramm
    • őrölt fahéj - 1 evőkanál
    • frissen őrölt szerecsendió - 1 kávéskanál
    • darabolt mandula - 15 dekagramm
    • reszelt citromhéj - 1 teáskanál
    • kockára vágott cukrozott narancshéj - 7.5 dekagramm
    • kockára vágott cukrozott - 7.5 dekagramm
    • citromhéj - 1 darab
    • meggylé - 8 evőkanál
    • liszt - 40 dekagramm
    • sütőpor - 1 kávéskanál

    A mázhoz

    • porcukor - 10 dekagramm
    • víz, vagy meggylé - 3 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A mézet és a cukrot folyamatosan kevergetve felmelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. A fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzhelyről és rövid ideig hűlni hagyjuk. A mandulát, a cukrozott narancs és citromhéj darabokat és a meggylevet belekeverjük a mézes masszába. A lisztet és a sütőport hozzáadjuk, majd sima tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, a kb. 1-2 cm vastagságúra kinyújtott tésztát ráhelyezzük és néhány órán át, vagy egész éjszaka állni hagyjuk. A 225 °C-ra előmelegített sütőben, 18-20 percig sütjük. A porcukrot elkeverjük a meggylével vagy a vízzel és a forró süteményt rögtön a sütés után bekenjük vele. A kemény széleket levágjuk és a süteményt 3x6 cm-es szeletekre vágjuk.