Bécsi fánk
Bécsi fánk
  • timer20 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • rétes - 25 dekagramm
  • finomliszt - 25 dekagramm
  • szárított élesztő - 1 csomag
  • cukor - 7 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • citrom reszelt héja - 0.5 darab
  • langyos tej (kb) - 2 dl
  • puha Rama - 8 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • rum - 2 evőkanál
  • sárgabaracklekvár - 20 dekagramm

Ezenkívül

  • finomliszt - 1 adag
  • olvasztott Rama a sütéshez - 1 kevés
  • porcukor a szóráshoz - 1 kevés

Elkészítés:

  1. A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat egy tálban összekeverjük, majd a tejet, a Ramát, a tojásokat és a rumot hozzáadjuk. Az elektromos habverő dagasztófejével, vagy konyhai robotgéppel rugalmas tésztává gyúrjuk. Cipóban, letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztát meglisztezett deszkán kb. 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egy 7 cm átmérőjű szaggatóval, vagy pohárral korongokat szúrunk ki belőle. 12 tésztakörre 1-1 ek lekvárt rakunk, majd mindegyiket egy másik tésztakoronggal betakarunk. A szélüket jól összenyomkodjuk, nehogy sütéskor a lekvár kifolyjon. A fánkokat letakarva még 30 percig kelesztjük. Az olvasztott Ramát egy széles edényben addig forrósítjuk, amíg a beletartott fapálcika körül buborékok nem keletkeznek. Egyszerre 3-3 fánkot rakunk a forró Ramába és 5 perc alatt közepesen barnára sütjük, közben kétszer megfordítjuk. A kisütött fánkokat jól lecsepegtetjük, majd a Ramát konyhai papírtörlővel leitatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.