Beigli
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 50 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 2 darab | |
tej | 2 dl | |
fahéj | 1 teáskanál | |
mazsola | 8 dekagramm | |
méz | 2 evőkanál | |
finomliszt | 1 kilogramm | |
só | 1 csipetnyi | |
őrölt szegfűszeg | 1 teáskanál | |
kristálycukor | 20 dekagramm | |
darált dió | 40 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
darált mák | 40 dekagramm | |
instant élesztő | 3 dekagramm |
Desszertek: Beigli a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy Ramával, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. (A tészta legyen félkemény és a kezünktől váljon el.) Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk.
Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. 3-3 rudat (inkább süssük külön) Ramával kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk.
Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen.
Diótöltelék készítése: a tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk. Ha túl híg, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
Máktöltelék készítése: a tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.