Feltöltve:

Bejglitorta

90
Nehéz
16 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

tojássárgája3 darab
Rama Vajas Íz25 dekagramm
tejföl1 evőkanál
tej dl
mazsola15 dekagramm
finomliszt50 dekagramm
1 teáskanál
rum2 evőkanál
porcukor30 dekagramm
élesztő2 dekagramm
kristálycukor2 teáskanál
vaníliás cukor2 csomag
darált dió30 dekagramm
citrom reszelt héja1 darab
darált mák30 dekagramm
őrölt dió6 dekagramm
őrölt mák6 dekagramm

Desszertek: Bejglitorta a sok Torta recept közül.

Elkészítés

1

A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

2

A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele.

3

Mindkettőt letakarjuk és ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.

4

A tésztát 5 egyenlő, kb. 22 dkg-os részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb 12 perc alatt elősütjük.

5

Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük.

6

A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel, vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze.

7

Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk és egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó, kerekre nyújtott tésztalap.

8

A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával, vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

9

A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még kidíszítjük az oldalát. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük.

10

Egy alufólialapra a mákból és a dióból, váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végig görgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően a kis csíkok ráragadnak.

Hozzászólások

Hasonló receptek

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

65"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

55"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem