Bejglitorta
Hozzávalók
A töltelékhez
darált dió | 30 dekagramm | |
---|---|---|
tej (kb) | 1 dl | |
rum (kb) | 0.5 dl | |
vaníliás cukor | 3 csomag | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
mazsola | 15 dekagramm | |
porcukor | 30 dekagramm | |
darált mák | 30 dekagramm |
A díszítéshez
porcukor ízlés szerint | 1 adag | |
---|---|---|
őrölt dió | 6 dekagramm | |
őrölt mák | 6 dekagramm | |
sárgabaracklekvár | 3 evőkanál |
A tésztához
élesztő | 2 dekagramm | |
---|---|---|
só | 0.5 teáskanál | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab | |
tejföl | 1 evőkanál | |
rum | 2 evőkanál | |
tojássárgája | 3 darab | |
porcukor | 25 dekagramm | |
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm | |
finomliszt | 50 dekagramm | |
kristálycukor | 2 teáskanál | |
tej | 0.25 dl |
A tészta nyújtásához
finomliszt | 1 darab |
---|
Desszertek: Bejglitorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk és ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
A tésztát 5 egyenlő, kb. 22 dkg-os részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb 12 perc alatt elősütjük. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk.
Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk és vizes késsel elkenegetjük.
A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel, vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk és egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó, kerekre nyújtott tésztalap. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük.
Ezután újból lekenjük, villával, vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még kidíszítjük az oldalát.
A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból, váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végig görgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően a kis csíkok ráragadnak.