Bejglitorta
Bejglitorta
  • timer90 perc
  • moodNehéz
  • person16 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 3 darab
  • Rama Vajas Íz - 25 dekagramm
  • tejföl - 1 evőkanál
  • tej - dl
  • mazsola - 15 dekagramm
  • finomliszt - 50 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • rum - 2 evőkanál
  • porcukor - 30 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm
  • kristálycukor - 2 teáskanál
  • vaníliás cukor - 2 csomag
  • darált dió - 30 dekagramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • darált mák - 30 dekagramm
  • őrölt dió - 6 dekagramm
  • őrölt mák - 6 dekagramm

Elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele.
  3. Mindkettőt letakarjuk és ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
  4. A tésztát 5 egyenlő, kb. 22 dkg-os részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb 12 perc alatt elősütjük.
  5. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük.
  6. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel, vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze.
  7. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk és egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó, kerekre nyújtott tésztalap.
  8. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával, vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.
  9. A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még kidíszítjük az oldalát. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük.
  10. Egy alufólialapra a mákból és a dióból, váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végig görgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően a kis csíkok ráragadnak.