Feltöltve:

Birsalagút

60
Közepes
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A piskótához

finomliszt6 dekagramm
olaj1 evőkanál
kakaópor1 csapott evőkanál
kristálycukor8 dekagramm
tojás4 darab

A díszítéshez

dióbél10 dekagramm

A tetejére

étcsokoládé10 dekagramm

A krémhez

porcukor1 evőkanál
rum1 evőkanál
fagyasztott gesztenyemassza25 dekagramm
Ráma20 dekagramm

A töltelékhez

nagyobb birsalma (kb. 40 dkg, nem túl puha befőtt is lehet)2 darab
zselatin, vagy 3,5 dkg zselatinpor7 lap
fahéj0.5 rúd
szegfűszeg2 darab
méz3 evőkanál
édes fehérbor1 dl
citrom leve0.5 darab

Desszertek: Birsalagút a sok Alagút recept közül.

Elkészítés

1

A birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk, és a magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük, és felforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk, végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét félretesszük), majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát egybeforgatjuk, miközben a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd egy akkora lapot vágunk belőle, amekkorával egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A Ramát a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobikkal az őzgerincformát óvatosan kibéleljük. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük. A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen felolvadnak, ezután a birsalmára merjük. Mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és fél napon át dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon felszeleteljük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem