Birsalmasajtos bukta
Birsalmasajtos bukta
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person25 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • tejföl - 2 evőkanál
  • tojás - 1 darab
  • cukor - 2 evőkanál
  • tej - 3 dl
  • liszt - 65 dekagramm
  • élesztő - 3 dekagramm
  • birsalmasajt - 25 dekagramm

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral. Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a lisztet, a maradék cukrot, a tojást, a tejfölt, a gondolatnyi sót és a kb. 4 dkg olvasztott Rama margarint. Addig gyúrjuk amíg közepesen lágy tésztát nem kapunk. Ha túl lágy a tészta, akkor tehetünk hozzá még lisztet, ha viszont száraznak találjuk,akkor még egy kis tejfölt. A kigyúrt tésztát lisztezett deszkán, konyharuhával lefedve kb. 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük.
  2. Ha már megkelt, akkor kb. 3 mm-re kinyújtjuk. Akkor jó a tészta, ha a nyújtás során pici légbuborékokat látunk a tésztában. A nyújtás során egy nagy kockát kapunk, amit kb.10x10-es kockákra vágunk. Minden tésztakockára 1 teáskanálnyi birsalmasajtot halmozunk, majd egyesével feltekerjük őket és egy kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, enyhén "szorosan", így majd a sütés alatt csakis fölfelé tudnak növekedni. Olvasztott, langyos Rama margarinnal bőven lekenjük a buktákat, majd pihentetjük őket kb. 10 percig, amíg a sütő 180 fokon meleg nem lesz.
  3. Ezután kb. 20-30 percig sütjük. Ha kisült porcukorral meghintve tálaljuk.