Briós
Hozzávalók
liszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 8 dekagramm | |
cukor | 8 dekagramm | |
tojássárgája | 2 darab | |
tej | 3 dl | |
élesztő | 5 dekagramm | |
só | 1 kevés | |
mazsola | 0.5 csomag |
Desszertek: Briós a sok Briós recept közül.
Elkészítés
1
3 dl langyos tejben felolvasztunk 8 dkg Ramát és feloldunk 8 dkg cukrot. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadunk 5 dkg élesztőt, amit hagyunk felfutni. Ezután belerakunk 2 tojássárgát, 1 csapott kávéskanál sót, fél csomag mazsolát és végül 60 dkg lisztet, majd jól kidolgozzuk.
2
Ebből keményebb tésztát kapunk, mint az eddigi kelt tésztákból. Kb. 30 percig langyos helyen kelni hagyjuk, majd ismét átdagasztjuk és még 30 percig pihentetjük.
3
A megkelt tésztát 24 részre osztjuk. Az egyes darabokat 20 cm hosszú és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, henger alakúra sodorjuk, majd csiga alakúra formázzuk.
4
Tojással megkenjük és 30 percig ismét kelni hagyjuk.