Búbos puszedli
Hozzávalók
hámozott mogyoró | 3 dekagramm | |
---|---|---|
datolya | 3 dekagramm | |
liszt | 30 dekagramm | |
sütőpor | 1 teáskanál | |
só | 1 csipetnyi | |
mézeskalácsfűszer | 1 evőkanál | |
tojás | 2 darab | |
porcukor | 12 dekagramm |
A mázhoz és a díszítéshez
porcukor | 10 dekagramm | |
---|---|---|
tojásfehérje | 0.5 darab | |
rum | 1 evőkanál | |
mandulacsík | 1 evőkanál | |
aszalt sárgabarack | 6 darab |
Desszertek: Búbos puszedli a sok Puszedli recept közül.
Elkészítés
A mogyorót apróra, darabosra vágjuk, a datolyát kimagozzuk és egészen apróra felkockázzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és datolyát. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (a légkeverésest 180 °C-ra). A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk és pici golyókat formálunk belőle. Háromszögalakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk, ezek sülés közben majd "összenőnek". Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket pedig apró kockákra vágjuk. A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal. Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, díszítjük vágott mandulával és sárgabarackkal. Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk. Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.