Budapesti almatorta
Budapesti almatorta
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Az almatöltelékhez

    • cukor - 100 gramm
    • vaníliás pudingpor - 2 evőkanál
    • szeletelt mandula - 80 gramm
    • mazsola - 50 gramm
    • fahéj - 2 teáskanál
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • alma - 1.2 kilogramm

    A tetején lévő habhoz

    • darált mandula - 50 gramm
    • cukor - 50 gramm
    • tojásfehérje - 1 darab

    A tésztához

    • liszt - 30 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • cukor - 60 gramm
    • sütőpor - 2 teáskanál
    • tejföl - 2 evőkanál
    • tojás - 1 darab
    • lágy Rama Vajas íz - 16 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A sütőporos lisztet elmorzsolod a vajas ízzel, majd ráütöd a tojást, s hozzáadod tejfölt, a cukrot, a sót. Ez a tészta kicsikét lágy, így alufóliába csomagolva – ha szétvet a szabadidő – tedd a hűtőbe pár órára, vagy a fagyasztóba 15 percre. Így sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.
    2. Miután lejárt az idő, oszd egy nagyobb és egy kisebb részre, nyújtsd ki lehetőleg KÖR alakúra a nagyobbat, nyomkodd bele egy gyümölcstortaformába, de úgy, hogy a szélére is jusson ám! Ezt most 10-15 perc alatt 180 °C-on elősütjük.
    3. Az almákat hámozd meg, a magházat távolítsd el, feltéve ha nem akarsz kellemetlen perceket szerezni annak akinek készül. A cukorral együtt kezdd el párolni, add hozzá a mazsolát is. A pudingport keverd el egy kis vízzel csomómentesre, majd keverd hozzá az almákhoz, amikor már kicsit levet eresztettek. Így most kaptál egy sűrű, diszkréten ám, de érezhetően megbúvó vaníliapuding által összetartott almatölteléket.
    4. Amikor már rotyog a mártás, öntsd hozzá a szeletelt mandulát, s húzd le a tűzről.
    5. Öntsd rá az elősütött tésztára, majd takard le a maradék tésztával, amelyet remélem nem felejtettél el félretenni. Ezt is kb. kör alakúra célszerű kinyújtani, a torta tetejére illeszteni, s a széleket jól összenyomkodni. A tetejét lekenheted egy kis tojássárgájával is extraként. Süsd ezt a félkész tortácskát 20 percig 175 -200 fokon.
    6. Egy tojásfehérjét verj habbá 5 dkg cukorral, majd szórj bele 5 dkg darált mandulát, s kend a torta tetejére.
    7. A gyönyörű kreálmányt még 10-15 percig süsd légkeverésen kb. 170 °C-on, más sütőben 200 °C-on.