Citromos mákos pettyeske
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 40 dekagramm |
---|---|
Ráma | 16 dekagramm |
porcukor | 16 dekagramm |
tojássárgája | 5 darab |
sütőpor | 0.5 csomag |
tej | 1 kevés |
A mázhoz
porcukor | 10 dekagramm |
---|---|
kakaópor | 3 evőkanál |
Ráma | 10 dekagramm |
víz | 2 evőkanál |
A mákos töltelékhez
darált mák | 20 dekagramm |
---|---|
porcukor | 20 dekagramm |
citrom | 1 darab |
tojásfehérje | 5 darab |
A tésztalap lekenéséhez
víz meggy, vagy más ízű pikáns lekvár | 1 adag |
---|
Desszertek: Citromos mákos pettyeske a sok
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze a tészta, akkor egy kis tejet adjunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk és hideg helyen pihentetjük. Az első rész tésztát tepsi nagyságúra sodorjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral. A második részből rudakat sodrunk és sorba rakjuk a tésztalapon.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a mákot, valamint a citrom levét és reszelt héját. A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal. 180 fokos sütőben világosra sütjük.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd összeforraljuk lassú tűzön, végül a kihűlt süteményre öntjük. Szép, fényes máz lesz.