Citromos mákos pettyeske
Citromos mákos pettyeske
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 40 dekagramm
    • Ráma - 16 dekagramm
    • porcukor - 16 dekagramm
    • tojássárgája - 5 darab
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • tej - 1 kevés

    A mázhoz

    • porcukor - 10 dekagramm
    • kakaópor - 3 evőkanál
    • Ráma - 10 dekagramm
    • víz - 2 evőkanál

    A mákos töltelékhez

    • darált mák - 20 dekagramm
    • porcukor - 20 dekagramm
    • citrom - 1 darab
    • tojásfehérje - 5 darab

    A tésztalap lekenéséhez

    • víz meggy, vagy más ízű pikáns lekvár - 1 adag

    Elkészítés:

    1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze a tészta, akkor egy kis tejet adjunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk és hideg helyen pihentetjük. Az első rész tésztát tepsi nagyságúra sodorjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral. A második részből rudakat sodrunk és sorba rakjuk a tésztalapon.
    2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a mákot, valamint a citrom levét és reszelt héját. A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal. 180 fokos sütőben világosra sütjük.
    3. A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd összeforraljuk lassú tűzön, végül a kihűlt süteményre öntjük. Szép, fényes máz lesz.