Citromos máktorta
Hozzávalók
Tészta
Ráma | 10 dekagramm | |
---|---|---|
liszt | 15 dekagramm | |
porcukor | 5 dekagramm | |
tejföl | 4 dekagramm | |
hideg víz | 2 evőkanál |
Máktöltelék
darált mák | 25 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 0.5 liter | |
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
cukor | 10 evőkanál | |
tejföl | 1 dl | |
Ráma | 5 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
fahéj | 1 csipetnyi |
Citromkrém
cukrozott sűrített tej | 2 evőkanál | |
---|---|---|
keményítő | 1 evőkanál | |
citrom reszelt héja és leve | 1 darab | |
tejföl | 2 dl | |
porcukor | 2 evőkanál |
Desszertek: Citromos máktorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A mákos töltelékhez a cukrot és a tejet megmelegítjük, majd hozzáadjuk a darált mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Hagyjuk állni, addig elkészítjük a tésztát.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg Ramát, majd hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt, valamint annyi vizet amennyit felvesz. Tésztává gyúrjuk és becsomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát.
A mákos krémet visszatesszük a tűzre és sűrű kevergetés mellett felforraljuk közepesen erős lángon, nehogy odakapjon az alja. Belekeverjük a 0,5 dl vízzel simára kevert pudingport és addig kevergetjük a krémet, amíg besűrűsödik, ez pár perc. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a Ramát, amit előtte megolvaszthatunk és az előzetesen krémesre elkevert tejfölt. Itt még lehet utóízesíteni, ha szükséges. Kicsit hagyjuk hűlni.
A tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát kis peremet hagyva. A mákkrémet ráöntjük és 35-40 percig sütjük 160'C-on majd kivesszük és a tetejére öntjük a citromkrémet, amit előzőleg kikevertünk és visszatesszük a sütőbe 20 percre. A citromkrémhez minden hozzávalót egy tálban összekeverünk. Csak kihűlés után szeleteljük.