Citromos-narancsos túrótorta
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 10 dekagramm |
---|---|
tojás | 2 darab |
tejszín | 2 dl |
méz | 12 dekagramm |
búzaliszt | 12 dekagramm |
reszelt citromhéj | 1 teáskanál |
narancs | 2 darab |
só | 1 csipetnyi |
sütőpor | 1 teáskanál |
zselatin | 10 darab |
grapefruit | 2 darab |
sovány túró | 50 dekagramm |
őrölt mandula | 3 dekagramm |
reszelt narancshéj | 1 teáskanál |
teljes kiőrlésű liszt | 8 dekagramm |
narancsdzsem | 3 evőkanál |
sötét színű süteménymáz vagy zselépor | 4 dekagramm |
Desszertek: Citromos-narancsos túrótorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A búzalisztből, a mandulából, a Ramából és a mézből sima tésztát gyúrunk. Az omlós tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, kinyújtva a sütőformába helyezzük és előmelegített sütőben, 175-200 °C-on, kb. 10 percig sütjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 2 evőkanál meleg vízzel, a mézzel, a sóval és a citromhéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a krémhez adjuk.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd rászórjuk a masszára és az egészet lazán elkeverjük.
Az omlós tészta alapot narancsdzsemmel bekenjük, majd ráöntjük a piskótamasszát és további 10 percig sütjük.
A zselatint vízbe beáztatjuk. A túrót a mézzel és a narancshéjjal elkeverjük. A narancsot és grapefruitot meghámozzuk, a gyümölcshúst megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk, a levét felfogjuk. Az aprított gyümölcsöt és a gyümölcslevet a túrókrémhez adjuk és elkeverjük.
A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk és a krémhez keverjük. A tejszínt felverjük és a zselésedni kezdő túrókrémhez keverjük. A tortát kapcsos formába tesszük, a túrókrémmel bevonjuk és lehűtjük.
A tejszínt felverjük, nyomózsákba töltjük és a torta szélét kis halmokkal díszítjük.
A süteménymázat megolvasztjuk vagy a színes zseléport feloldjuk és a halmokra mintát rajzolunk. A tortát a félretett grapefruit- és narancsszeletekkel díszítjük.