Citromos rolád
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
---|---|
víz | 2 dl |
citrom leve | 2 darab |
liszt | 10 dekagramm |
sütőpor | csipetnyi |
citrom | 1 darab |
nyers tojás | 5 darab |
kristálycukor | 10 dekagramm |
2,8 % -os tej | 2 dl |
citrom reszelt héja | 2 darab |
főzni való vaníliás pudingpor | 1 csomag |
Desszertek: Citromos rolád a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Piskótát készítünk. A liszttel összekeverjük a sütőport és állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor egyharmadával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verjük.
A sárgára rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát és összekeverjük. A többi habot is hozzáadjuk, lazán keverünk rajta, de nem teljesen simára.
Két részletben rászórjuk az átszitált liszt és sütőpor keverékét, majd óvatosan a habba keverjük.
A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 32x35 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőben 220 C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta sütése közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta.
A sütőből kivéve meghintjük a felületét liszttel és hirtelen mozdulattal egy konyharuhával fedett deszkára borítjuk. Így nem szárad ki a lapunk hűlés közben és szépen fel tudjuk csavarni.
Amíg kihűl, elkészítjük a krémet: felforraljuk a tejet a kristálycukorral.
A 2 dl vízbe beleszórjuk a pudingport és a lisztet, simára keverjük egy kézi habverővel, majd összekeverjük a felforralt cukros tejjel és állandó keverés mellett bugyogásig főzzük.
Szétterítjük egy tálcán, majd hideg helyre tesszük és kihűtjük.
A puha Ramát habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőzött és lehűlt alapot. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal, ill. a citromlével.
Lesöpörjük a lisztet a kihűlt piskótalapról, megkenjük a krémmel és felcsavarjuk.
A külsejét is átkenjük krémmel, a maradék krémet pedig egy csíkban a rolád tetejére halmozzuk, majd hűtőbe tesszük és lehűtjük.
Szeletelés után citromszeletekkel és citromfűlevelekkel díszíthetjük.