Citromos rolád
Hozzávalók
A piskótához
tojás | 5 darab |
---|---|
kristálycukor | 10 dekagramm |
liszt | 10 dekagramm |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
sütőpor | 1 csipetnyi |
A krémhez
víz | 2 dl |
---|---|
tej | 2 dl |
vaníliás pudingpor | 1 csomag |
finomliszt | 1 evőkanál |
kristálycukor | 25 dekagramm |
Ráma | 25 dekagramm |
citrom reszelt héja | 1.5 darab |
citrom szűrt leve | 2 darab |
citrompótló, vagy 1 mokkáskanál citromsav | 2 darab |
A díszítéshez
citromfűlevelek | 1 darab |
---|---|
friss citrom | 1 szelet |
Desszertek: Citromos rolád a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Piskótát készítünk. A liszttel összekeverjük a sütőport és állni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor egyharmadával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verjük. A sárgára rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát és összekeverjük. A többi habot is hozzáadjuk, lazán keverünk rajta, de nem teljesen simára. Két részletben rászórjuk az átszitált liszt és sütőpor keverékét, majd óvatosan a habba keverjük.
A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 32x35 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőben 220 C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta sütése közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik. A sütőből kivéve meghintjük a felületét liszttel és hirtelen mozdulattal egy konyharuhával fedett deszkára borítjuk. Így nem szárad ki a lapunk hűlés közben és szépen fel tudjuk csavarni.
Amíg kihűl, elkészítjük a krémet: felforraljuk a tejet a kristálycukorral. A 2 dl vízbe beleszórjuk a pudingport és a lisztet, simára keverjük egy kézi habverővel, majd összekeverjük a felforralt cukros tejjel és állandó keverés mellett bugyogásig főzzük.
Szétterítjük egy tálcán, majd hideg helyre tesszük, kihűtjük. A puha Ramát habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőzött és lehűlt alapot. Ízesítsük a reszelt citromhéjjal, ill. a citromlében oldott citrompótlóval, vagy citromsavval. Lesöpörjük a lisztet a kihűlt piskótalapról, megkenjük a krémmel és felcsavarjuk.
A külsejét is átkenjük krémmel, a maradék krémet pedig egy csíkban a rolád tetejére halmozzuk. Hűtőbe tesszük és lehűtjük. Szeletelés után citromszeletekkel és citromfűlevelekkel díszíthetjük.