Citromos torta
Hozzávalók
A tésztához
tojás | 5 darab |
---|---|
cukor | 10 dekagramm |
liszt | 13 dekagramm |
étolaj | 0.5 dl |
víz | 0.5 dl |
sütőpor | 0.5 csomag |
citrom reszelt héja és leve | 1 darab |
A krémhez
tej | 6 dl |
---|---|
citromos pudingpor | 1 csomag |
cukor | 3 evőkanál |
főzés nélküli zselatin | 0.5 csomag |
tejszín | 3 dl |
A tetejére
tojásfehérje | 2 darab |
---|---|
cukor | 15 dekagramm |
citrom leve | 1 darab |
Desszertek: Citromos torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét 4 dkg cukorral felverem. A többi hozzávalókat a liszt és sütőpor kivételével a tojássárgájához adom. Ezt a sárga masszát habosra kikeverem, és a tojásfehérjével óvatosan összekeverem. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és kikent tortaformába öntöm, és 160 fokon megsütöm. Amikor kisült és kihűlt, 3 egyforma lapba felvágom. A következő krémet teszem rá:
A tejszínt 4 dkg porcukorral habbá verem. A tejből, a pudingból és a cukorból a szokásos eljárással pudingot főzök. A zselatint fél dl langyos vízben kikeverem, és a pudinghoz keverem. Amikor langyosra hűlt, hozzáadom a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel megtöltöm a lapokat. Az alsó lapot visszateszem a tortaformába, és így töltöm meg a tortát.
1-2 órát hidegre teszem. Amikor már megdermedt a torta, leveszem a karimát, és bevonom. A tojásfehérjét gőz felett a cukorral és citrommal keményre felverem. Díszítőzsák és cső segítségével feldíszítem.