Citromos torta
Citromos torta
  • timer50 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • tojás - 5 darab
    • cukor - 10 dekagramm
    • liszt - 13 dekagramm
    • étolaj - 0.5 dl
    • víz - 0.5 dl
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • citrom reszelt héja és leve - 1 darab

    A krémhez

    • tej - 6 dl
    • citromos pudingpor - 1 csomag
    • cukor - 3 evőkanál
    • főzés nélküli zselatin - 0.5 csomag
    • tejszín - 3 dl

    A tetejére

    • tojásfehérje - 2 darab
    • cukor - 15 dekagramm
    • citrom leve - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét 4 dkg cukorral felverem. A többi hozzávalókat a liszt és sütőpor kivételével a tojássárgájához adom. Ezt a sárga masszát habosra kikeverem, és a tojásfehérjével óvatosan összekeverem. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és kikent tortaformába öntöm, és 160 fokon megsütöm. Amikor kisült és kihűlt, 3 egyforma lapba felvágom. A következő krémet teszem rá:
    2. A tejszínt 4 dkg porcukorral habbá verem. A tejből, a pudingból és a cukorból a szokásos eljárással pudingot főzök. A zselatint fél dl langyos vízben kikeverem, és a pudinghoz keverem. Amikor langyosra hűlt, hozzáadom a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel megtöltöm a lapokat. Az alsó lapot visszateszem a tortaformába, és így töltöm meg a tortát.
    3. 1-2 órát hidegre teszem. Amikor már megdermedt a torta, leveszem a karimát, és bevonom. A tojásfehérjét gőz felett a cukorral és citrommal keményre felverem. Díszítőzsák és cső segítségével feldíszítem.